18 daagse het grote avontuur op Sumatra | Kaart en Plaats

Medan
Medan is de hoofdstad van de provincie Noord-Sumatra en heeft meer dan 2,5 milioen inwoners. Tijdens Nederlands-Indië had de stad veel plantages buiten de stad, vooral goed ontwikkelde rubberplantages. Medan heeft een rijke historische achtergrond en heeft het nu een moderne stad, waar veel van de oude gebouwen nog herinneren aan de koloniale tijd.  

Hier zijn enkele belangrijke gebeurtenissen en historische feiten over Medan:

Koloniale tijdperk: Medan werd oorspronkelijk opgericht als een Nederlandse tabaksplantage aan het einde van de 19e eeuw. De stad groeide snel onder Nederlandse invloed en werd een belangrijk handelscentrum in de regio.

Maimoon Paleis: Het Maimoon Paleis, gebouwd in 1888, is de residentie van het Sultanaat van Deli, dat een belangrijke rol speelde in de vroege ontwikkeling van Medan. Het paleis is een symbool van het culturele en historische erfgoed van de stad.

Chinese invloed: De Chinese gemeenschap heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Medan. Chinese migranten arriveerden in grote aantallen tijdens het koloniale tijdperk en droegen bij aan de economische groei van de stad. Vandaag de dag is hun invloed zichtbaar op verschillende gebieden, zoals architectuur en culinaire tradities.

Tweede Wereldoorlog: Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Medan van 1942 tot 1945 bezet door de Japanners. De bezetting bracht grote veranderingen met zich mee in de infrastructuur en het bestuur van de stad.

De onafhankelijkheidsstrijd: Medan speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. De stad was getuige van belangrijke historische gebeurtenissen, waaronder bijvoorbeeld het hijsen van de Indonesische vlag door Tengku Cik di Tiro in 1945, wat het begin betekende van de Indonesische Nationale Revolutie.

Culturele diversiteit Medan staat bekend om zijn culturele diversiteit, met verschillende etnische groepen die harmonieus samenleven. De belangrijkste etnische groepen zijn Batak, Maleis, Chinees en Indiaas, die allemaal bijdragen aan de unieke culturele structuur van de stad.

Groei en ontwikkeling: Medan kende een snelle verstedelijking en economische groei in het tijdperk na de onafhankelijkheid. De stad werd het belangrijkste centrum van handel, industrie en onderwijs in Noord-Sumatra.

Architectonisch erfgoed: Medan heeft een mix van architectonische stijlen beïnvloed door Nederlandse, Maleisische, Chinese en islamitische culturen. Gebouwen zoals het Maimoon Paleis, Tjong A Fie Huis en de Grote Moskee van Medan zijn hier voorbeelden van.

Migratie en handel: Medan is van oudsher een magneet voor mensen op zoek naar economische kansen. De strategische ligging van de stad aan de Straat van Malakka en het goed verbonden transportnetwerk maakten het tot een belangrijk centrum voor handel en migratie.

Huidige ontwikkeling: Vandaag de dag blijft Medan snel groeien en ontwikkelen. Het is een bruisende metropool met moderne infrastructuur, een bloeiend bedrijfsleven en een levendige culturele scene.

Dit zijn slechts enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van Medan. Een bezoek aan musea en historische locaties en interactie met de plaatselijke bevolking geven je een beter inzicht in het fascinerende verleden van de stad.

Tangkahan
Tangkahan wordt ook wel “het verborgen paradijs van Sumatra” genoemd. Het is zeker verborgen en voor velen een paradijs. Het is de perfecte plek voor degenen die er even uit willen en de drukte van de stad willen ontvluchten. Toch kunt u hier heerlijk lokaal eten en genieten van gezellige bungalows. Tangkahan is in vele opzichten een interessante plek. Olifanten, bossen en schone rivieren trekken duidelijk de aandacht. Wat Tangkahan anders maakt, is dat het een goed voorbeeld is van hoe ecotoerisme op gemeenschapsbasis illegale houtkap kan stoppen, het levensonderhoud kan verbeteren en een gevoel van trots onder de plaatselijke bevolking kan ontwikkelen. De ontwikkeling op de grens van het Leuser National Park, waar de grote Batang Serangan rivier en de kleine Musam rivier samenkomen, is het verborgen paradijs van Tangkahan.

Bukit Lawang
In het Orang Oetan Rehabilitatiecentrum worden apen die voorheen in gevangenschap leefden, vrijgelaten in het wild. Een van de populairste toeristische bestemmingen in Noord-Sumatra.

Berastagi
Berastagi ligt in Noord-Sumatra, Indonesië. Het ligt in de Karo Hooglanden, ongeveer 66 kilometer van Medan, de hoofdstad van Noord-Sumatra.

Berastagi ligt tussen twee actieve vulkanen, Mount Sinabung en Mount Sibayak. Het ligt op een hoogte van ongeveer 1.300 meter boven zeeniveau, waardoor het een koeler klimaat heeft dan de omliggende laaglanden.

Karo is bekend om zijn prachtige landschap en vruchtbare vulkanische grond. Het gebied wordt gekenmerkt door weelderig groene bergen, prachtige valleien en terrasvormige groente- en fruitplantages. Daarnaast is Berastagi beroemd om zijn landbouwproductiviteit. Het wordt vaak de ” vruchten- en bloemenmand” van Noord-Sumatra genoemd. Het milde klimaat en de vruchtbare grond maken het ideaal voor de teelt van een grote verscheidenheid aan fruit, groenten en bloemen, zoals sinaasappels, passievrucht, durian, rozen en goudsbloemen (marigold).

De meeste inwoners van Berastagi zijn Karo. Het Karo-volk heeft zijn eigen unieke cultuur, traditionele huizen en rituelen. Bezoekers kunnen de plaatselijke markten verkennen, traditionele Karo-dorpen bezoeken en getuige zijn van traditionele ceremonies en dansen.  Berastagi trekt binnenlandse en internationale toeristen vanwege de natuurlijke schoonheid, het koelere klimaat en de culturele betekenis. 

De populaire attracties zijn onder andere:
Kleurrijke fruit- en bloemenmarkten of Pasar Buah, Gundaling Heuvel, Lingga Dorp, warmwaterbronnen, en het beklimmen van Mount Sibayak of Mount Sinabung.

Samosir (Tobameer)
Een van de grootste en diepste meer in Zuidoost-Azië. In het midden ligt Samosir eiland. Toba heeft zich ontwikkeld tot een volwaardig hooglandresort met behoud van de rustieke charme en relaxte sfeer waardoor Toba bekend staat.

Padang Sidempuan
Padang Sidempuan ligt in Noord-Sumatra en is de hoofdstad van het Padang Sidempuan Regio. De stad heeft veel culinaire specialiteiten uit Padang Sidempuan, waaronder de traditionele Batakkeuken zoals geroosterd varkensvlees, arsik (een pittige visstoofpot) en saksang (een varkensvleesgerecht gekookt in bloed).

Bukit Tinggi
Letterlijk betekent de naam Bukittinggi hoge heuvel, wat overeenkomt met het gebied van Bukittinggi dat geografisch gezien in een heuvelachtig gebied ligt.

Bukittinggi ligt op twee uur rijden van de hoofdstad van West-Sumatra, Padang. De reis naar Bukittinggi gaat door de prachtige Anai Valley naar het Agam Plateau. De stad Bukittinggi ligt op een hoogte van ongeveer 930 meter boven zeeniveau.  

Bukittinggi (vroeger Fort De Kock genoemd door de Nederlanders). Bukittinggi heeft een koel klimaat en wordt omringd door drie vulkanen: Tandikat, Singgalang en Merapi. 

De belangrijkste bezienswaardigheid is de klokkentoren van de stad, door de lokale bevolking “Jam Gadang” genoemd. Hij kijkt uit over het marktplein, het centrum van de activiteiten. Een fantastische plek om te winkelen in de souvenirwinkel. Het nabijgelegen stadje Gadang is beroemd om zijn fijne zilveren filigrein en handborduurwerk. 

Aan de rand van Bukittinggi ligt een 150 meter diepe kloof genaamd Ngarai Sianok (Sianok Kloof). Het pad slingert door de bodem van de steilwandige kloof. De inwoners van West-Sumatra zeggen dat de natuurlijke schoonheid van dit gebied ongeëvenaard is in heel Indonesië.

Maninjau Meer
Het is een kratermeer en het landschap lijkt op dat van het Tobameer, maar dan anders. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden in West-Sumatra. Hier kun je zwemmen, waterskiën en er is keuze uit een groot aantal hotels en restaurants. 

Het dorp Matur, dat uitkijkt over het meer, organiseert op verzoek dansvoorstellingen. 

Nog een ideale recreatieplek:
36 km van Bukittinggi – is het Singkarakmeer, het langste van West-Sumatra.

Kerinci Seblat (Kersik Tuo)
Kerinci Seblat Kersik Tuo is een prachtige bestemming in Indonesië die bekend staat om zijn natuurlijke schoonheid. Gelegen in het Kerinci Seblat National Park, biedt Kersik Tuo een adembenemende omgeving met weelderige bossen, indrukwekkende berglandschappen en een diverse flora en fauna. Kersik Tuo is ook de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van het omliggende Kerinci Seblat National Park, een UNESCO-werelderfgoed. Dit nationale park is befaamd om zijn biodiversiteit en huisvest zeldzame diersoorten zoals de Sumatraanse tijger, de Sumatraanse olifant en de Sumatraanse neushoorn.

Kerinci Seblat National Park
Hier leven neushoorns, tijgers, olifanten, beren en orang-oetans. Kerinci ligt verspreid over vier provincies en is daarmee het grootste nationale park van Sumatra. Het landschap is prachtig en wordt gedomineerd door vulkaankegels, met onder andere de hoogste top van West-Indonesië, de Kerinci-berg. Het Kerincimeer is de beste plek om het vogelleven te zien waar het park beroemd om is.

Danau Gunung Tujuh
Danau Gunung Tujuh, ook wel bekend als het Zevenbergmeer is een prachtige bestemming in Indonesië. Zoals de naam al aangeeft, wordt het Zevenbergmeer omringd door zeven bergen met een diepte van 40m. Gelegen in de provincie Jambi op Sumatra, staat dit meer bekend als het hoogste kratermeer van Zuidoost-Azië.

Omringd door prachtige berglandschappen en tropisch regenwoud, biedt Danau Gunung Tujuh adembenemende uitzichten en een serene omgeving. Het meer zelf is een natuurlijke attractie vanwege de unieke eigenschappen en het betoverende uitzicht. Gelegen op een hoogte van ongeveer 1.996 meter boven zeeniveau, is het een populaire bestemming voor avonturiers en natuurliefhebbers.

Bezoekers kunnen genieten van een aantal activiteiten bij Danau Gunung Tujuh, waaronder wandelen, kamperen en het verkennen van de omliggende natuurlijke schoonheid. Het is ook mogelijk om de omliggende bergtoppen te beklimmen en te genieten van het adembenemende panoramische uitzicht.

Padang
Padang is een bruisende stad in Indonesië en de hoofdstad van de provincie West-Sumatra. Deze stad staat bekend om zijn rijke cultuur, historische bezienswaardigheden en heerlijke culinaire scene.

Padang heeft een moderne internationale luchthaven, die de Minangkabau International Airport wordt genoemd. Deze luchthaven biedt verbindingen met verschillende steden in Indonesië en internationale bestemmingen. Het is de belangrijkste toegangspoort tot West-Sumatra en vormt een handige startpunt voor reizigers die deze regio willen verkennen.

De Minangkabau International Airport biedt faciliteiten zoals restaurants, winkels, geldwisselkantoren en autoverhuur, om ervoor te zorgen dat reizigers comfortabel en gemakkelijk kunnen reizen. Het is een moderne en goed georganiseerde luchthaven die voldoet aan internationale normen.

IndoHolland Tours nodigt u graag uit om Sumatra en zijn prachtige omgeving te ontdekken. Onze deskundige gidsen zullen u begeleiden tijdens uw reis en zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Neem contact met ons op voor meer informatie en om uw reis naar Sumatra te plannen.

 

Bekijk in het groot op ☞  Google map

18 daagse het grote avontuur op sumatra